Friday, April 9, 2010

"Need a light?"

Salam...

sye ade 1 cite pendek nk kongsi...nk kate cite pon xde la sngt..ttpi 1 prumpamaan or ibarat ke ape2la yg bgus utk di pk kn...dapat dari sorg buku pinjaman dri sorg kawan...sme2 kite phmkn...

(ape yg akn korg bce kat bwh ni telah diubah suai skit utk kssuaian...kalo slh tlg btulkn sye...tq)

"ade sorg mnusie....die berjalan kat satu jalan yg gelap...skit cahaye pon xde...jalan tulurusje, tpi dh nme pon gelap, xnmpk la lurusnye jalan tu...kalo die melencong pon confirm xsedar nye...jalan punye jalan, tibe2 de sorg pakcik datang dan mengoffer mnusie ni dengan ayat pancing berbunyi..."**yo nak! mu doh sesat nih...moh pokcik bawok mu jale hok benar..." kate pakcik itu dgn penuh gaye...make tanpe sdikit pon rse curious, di ikutla pakcik tu ntah ke mane peginye...make makin sesatla mnusie malang ni....kan ke bagus kalo mnusie ni detorchlight...xdela die sesat kat jalan gelap tu..."

skrg kite tuka skit ini crite...

mnusie ---> kite sendiri
jalan yg gelap, lurus ---> jalan utk menjadi Muslim sejati
pakcik ---> setan yg mnyesatkan
n torchlight ---> pengetahuan (ilmu)

sye tinggalkn sdikit persoalan..utk sye dan utk anda smue yg mmbace...

"adakah kite yg dilahirkan dlm kluarge Muslim layak mnggelar diri kite Muslim walaupun pengetahuan (ilmu) kite tntang Islam yg hnye sekadar tahu?"

"adakah dengan mengganggap diri kite Muslim sudah cukup utk membawa kite ke jalan yg lurus?"

kalo kite ade torchlight tu, bukan setakat nk suluh jalan sendiri, kalo jumpe org len sesat kat tpi jalan tu, kite siap boleh offer lgi..."salam bro, need a light?" insyaallah..."


sme2 kite pk kan...Bofu emoticon

(p/s: sekali lgi, hrp mintak dibetulkn ayt sye jike ia slh dan tidak ssuai...)

3 comments:

AkmAr hiShAm ZuLKEfLi said...

de mmbe ak kate baik pasang spotlight jek. lagi terang aa.
kalau leh dh lame ak uat.huhu

ya..mari tmbh power bateri, supaya lmpu jadi terang tol. tp jgn lebih voltan, nnt meletup lak.

meletup ------ ?

aizuddin.com said...

kalau pakai lampu enset boleh?hehe

Zeratul a.k.a maniactwelve said...

buleh kot...asal terang bleh suluh...muahaha..